Pokud jste už někdy konzumovali pekanové ořechy, tak jste si určitě všimli, že vám svým tvarem připomínají u nás mnohem častější typ, a to vlašské ořechy. Je to opravdu tak, na první pohled by bylo možné tyto dva druhy dokonce zaměnit. V čem se však liší?

louskáček na ořechy

Hlavní rozdíl je zejména ve složení. Pekanové ořechy vás překvapí mnohem vyšším obsahem nenasycených mastných kyselin, konkrétně mono. Jejich obrovským benefitem je to, že mnohem snáze odolávají žluknutí. Zapomeňte tedy na situace, kdy budete muset vyhodit desítky gramů, ne-li dokonce kilogramů zásob. To se vám s tímto exotickým typem nestane. Na obranu vlašáků, ty naopak obsahují více omega 3 mastných kyselin, které jsou důležité pro správnou funkci kardiovaskulárního systému.

pekany na talíři

Energie v malém množství

Výhodou v nevýhodě může být to, že pekanové ořechy obsahují obrovské množství tuku. Jedná se samozřejmě o tuk rostlinný, zdravý, v takto malém množství neškodný. Výhodou je to, že vám stačí pár kusů, a budete zasycení. Jedná se tedy o výborný zdroj energie, který navíc můžete mít všude s sebou, je to ideální svačinka na výlety, do práce nebo třeba do školy. Jako nevýhodu to mohou vidět ti, kteří chtějí redukovat svou hmotnost. V tom případě si nezapomeňte pečlivě hlídat množství kalorií.

Koncentrovaný zdroj důležitých živin

Víte, co všechno se v jednom malém oříšku vlastně skrývá? Pekany jsou opravdu bohaté na velké množství cenných minerálních látek, antioxidantů, vitamínů a enzymů. Z vitamínů lze rozhodnout vypíchnout zejména vitamín E a B. Mezi prvky patří hlavně hořčík, vápník, mangan, selen, draslík anebo třeba fosfor.

Další neméně důležitou složkou je rozhodně vláknina. Kromě zeleniny a ovoce můžete získat velké množství vlákniny právě z pekanů či dalších plodů. Spousta lidí na tuto složku potravy zapomíná, a poté je trápí nejrůznější trávící potíže.